Wat zijn dieren leren ons

Huisdieren redden ons van eenzaamheid en stress. En ze kunnen ook belangrijke levenslessen geven – als we de huisdieren zorgvuldig observeren en van ze houden zoals ze zijn.

In tegenstelling tot de wijdverbreide mening dat huisdieren worden gemaakt door mensen, in de regel, leven eenzame, de meeste katten en honden in gezinnen bestaande uit ten minste drie mensen.

Volgens de resultaten van een enquête op onze website bracht 26% van de hondeneigenaren, katten, ratten en hamsters huisdieren mee vanwege liefde voor dieren. En ook vanwege de mogelijkheid om een ​​trouwe vriend te hebben en voor hem te zorgen. Het gunstige effect op de ontwikkeling van het kind is ook een belangrijke factor: het wordt door 8% van de respondenten als een belangrijk argument gegeven.

19% dringt aan op de uitzonderlijke ‘sociale rol’ van hun favorieten, die de eigenaren redden van eenzaamheid. Nog eens 34% vond het moeilijk om de vraag te beantwoorden en te zeggen dat ze zich gewoon geen leven konden voorstellen zonder een dier in huis.

‘Ik wil een kitten!”

Dit is hoe het kind zegt, en we beginnen een kitten. Of een hamster. Of puppy. Ons belangrijkste motief tegelijkertijd: het kind moet vriendelijk en verantwoordelijk worden, en zijn eigen huisdier wordt zijn assistent in deze kwestie. Zorg voor de ontwikkeling van de verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid van kinderen, proberen ouders zich zorgen te maken over het nieuw verworven dier op de schouders van het kind. En ze bereiken het omgekeerde resultaat: het is echt moeilijk voor hem om het hoofd te bieden aan nieuwe reguliere en niet altijd aangename verantwoordelijkheden alleen. Hij voelt zich in de war en komt tot de conclusie dat bezorgdheid over wie zwakker is en minder belastend is. Dus als we willen dat onze kinderen verantwoordelijk zijn voor degenen die getemd zijn, hebben ze dit nodig. onderwijzen. U kunt samen voor een nieuwe vriend zorgen.

Liefde voor dieren of zelfliefde?

“In de afgelopen halve eeuw is de houding ten opzichte van huisdieren in Rusland, zoals over de hele wereld, aanzienlijk veranderd”. – Als eerdere honden in het gezin woonden, vooral omdat ze het huis bewaakten en katten werden beschermd tegen knaagdieren, worden ze nu gezien als volledige leden van de familie. Onder de dierenartsen verscheen de term “dierengenoten” zelfs.

Elk jaar neemt de vraag naar de diensten van zoopsychologen toe, worden veel boeken en gespecialiseerde tijdschriften gepubliceerd: mensen willen begrijpen wat hun huisdieren voelen en zelfs denken.

Vandaag tonen we zorg niet als voorheen: kappers, hotels en zelfs een atelier voor honden en katten die in overvloed verschijnen, maken hun leven vergelijkbaar met onze. We spelen dit spel graag zonder aarzeling of het nodig is voor de dieren zelf? Of een dergelijke humanisering gunstig voor hen is?

“Wanneer de eigenaar een hond of een kat voedt voor wat hij zelf eet, zich in kleren verklaart en zijn slaap legt, vervangt hij zijn mislukte relatie met een andere persoon,” zei zoopsycholoog Elena Fedorovich.

“Het dwingen van onze hond of een papegaai om bijna een menselijk leven te leven, we geven niet zozeer om zijn echte verlangens, maar om onze eigen behoeften, die we om een ​​of andere reden niet kunnen bevredigen,” vervolgt Irina Novozhilova. – We proberen bijvoorbeeld het gebrek aan tederheid of gebrek aan zelfvertrouwen goed te maken “.

“Een eindeloos toegewijde hond”, “gevoelige, delicate kat” – we gebruiken veel taalcliches als we het hebben over onze favorieten. “Discussie over de minste details van hun leven, karakter en gewoonten maskeert vaak onze narcistische behoefte om in de schijnwerpers te staan,” zei Anna Skavitina, psychoanalyticus, “en wordt vaak gevonden in mensen die moeilijk zijn om over zichzelf te praten”.

Handige toevoeging

Door aan zijn favorieten een verbazingwekkend geschenk Geen Erectie toe te schrijven om onze mentale aandoeningen te genezen, hebben we de neiging om de psychotherapeutische vaardigheden van huisdieren te overdrijven.

“Communicatie met een hond of kat helpt natuurlijk om het om te gaan met situationele stress en spanning, maar lost geen diepe psychologische problemen op,” legt Elena Fedorovich uit. – Dieren observeren, leren we begrip zonder woorden, ontwikkelen onze intuïtie en observatie – ik denk dat dit precies op deze manier is dat het positieve effect van communiceren met hen in de eerste plaats bestaat “.

Het fenomeen van het “huisdier” ontwikkelde zich samen met het verlangen van een persoon om de natuur te veroveren.

“Sinds de oudheid hebben mensen gedualificeerde dieren: aan de ene kant zijn velen van hen een permanent doel van jagen, anderzijds, de menselijke samenleving is geïnteresseerd in het aanvullen van hun bevolking, en daarom is het noodzakelijk om relaties aan te gaan met hen, en hun schuld voor hen is boeten – zegt antropoloog Artem Kozmin. – Dat is de reden waarom vandaag, zoals in de oudheid, goede jagers “praten” met degenen die hun prooi zouden moeten worden. In veel stammen die in de jacht leven, worden de botten van het vermoorde en opgegeten beest begraven met eer. Misschien is onze liefde voor huisdieren deels de traditie die doorgaat. Omringen van de zorg en aandacht van katten, honden, paarden, we onbewust boeten voor de massamoord op koeien, varkens en schapen ”.

Met andere woorden, gehechtheid aan huisdieren stelt een persoon in staat om zichzelf te verlichten van de uitroeiing van dieren, het vlees waarvan we dagelijks eten, in de vacht en de huid waarvan we ons kleden.

“In communicatie met de huisdieren trekken ze hun onkritische houding tegenover ons,” gelooft Elena Fedorovich, “onvoorwaardelijke emotionele acceptatie en aandacht voor onze acties en emotionele toestanden. Veel vaardigheden die we verwerven, naast hen wonen, helpen om met anderen te communiceren en onszelf dieper te begrijpen. “.

Dieren behandelen ons niet in de letterlijke zin van het woord, maar ze leren ons om liefde te accepteren en te geven, niet om bang te zijn om gevoelens te uiten. Met andere woorden, onze relaties met huisdieren vervangen niet, imiteren menselijke relaties niet – ze dienen alleen een nuttige en verrijkende toevoeging aan hen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *